
Тонізуючу дію чаю обумовлює наявність у ньому алкалоїдів — кофеїну та теоброміну (вони ж є активними речовинами в каві, какао, колі, гуарані). Фтор, що міститься у чаї, зміцнює тверді тканини зубів, а глутамінова кислота заспокоюєнервову систему. Чай виводить з організму важкі метали, оздоровлює нирки, шлунок і є чудовим стимулюючим засобом при застуді.
За китайськими переказами, що передаються від покоління до покоління, чай має 10 цілющих властивостей[:
- позбавляє від головних болів і втоми;
- протвережує і допомагає позбавитися від алкогольної залежності;
- є поживним продуктом і втамовує голод (особливо — з різними ароматичними і лікувальними добавками);
- полегшує самопочуття під час спеки;
- освіжає і бадьорить;
- заспокоює, знімає стрес, жене геть тривоги, позбавляє нервозності та підвищеної збудливості;
- сприяє перетравлюванню жирної їжі;
- виводить з організму отруту, шлаки і токсини;
- продовжує життя;
- підвищує інтелект і формує самосвідомість.
Китайська традиція містить деякі обмеження на вживання чаю, щоб уникнути прояву його шкідливих якостей:
- не пити чай на порожній шлунок;
- не пити чай дуже гарячим, палючим;
- не пити холодний чай;
- не заварювати занадто міцно;
- не заварювати занадто довго;
- не пити чай безпосередньо перед їжею;
- не пити чай безпосередньо після їжі — тільки після невеликої перерви;
- не запивати чаєм ліки;
- не пити вчорашній чай.
|